do kasy suma: 0,00 zł

Kurki

Pieprzkik Jadalny (Kurka), 1000g

Pieprzkik Jadalny (Kurka), 1000g

Producent: Eulis
Cena: 315,00 zł
szt.
zobacz więcej
Pieprzkik Jadalny (Kurka), 500g

Pieprzkik Jadalny (Kurka), 500g

Producent: Eulis
Cena: 168,00 zł
szt.
zobacz więcej
Pieprzkik Jadalny (Kurka), 250g

Pieprzkik Jadalny (Kurka), 250g

Producent: Eulis
Cena: 89,00 zł
szt.
zobacz więcej

Suszone kurki

Kurki to niezwykle popularne – choć wciąż ustępujące pod tym względem borowikom i podgrzybkom – grzyby, których nie sposób pomylić z żadnym innym gatunkiem. Charakterystyczny kształt, barwa i wyjątkowy, bardzo odmienny od pozostałych gatunków, smak sprawiają, że kurki mają wielu oddanych miłośników. Wiele osób zadaje też pytanie – jak przyrządzić suszone kurki? Poniżej na nie odpowiadamy, wymieniając najlepsze zastosowanie tych grzybów w kuchni.

Suszone kurki w kuchni, czyli tłumaczymy jak najlepiej przyrządzić te pyszne grzyby!

Dla suszonych kurek znajdziemy wiele kulinarnych zastosowań, jednak jedno z nich jest zdecydowanie najpopularniejsze. Mowa oczywiście o sosie z suszonych kurek. Będzie on świetnym dodatkiem zarówno do mięs, jak i klusek, makaronów czy ryżu. Ważne jednak, aby korzystać wyłącznie z wysokiej jakości grzybów, takich, jakie mamy w ofercie naszego sklepu. Jeżeli szukasz suszonych kurek w korzystnej cenie, to nie mogłeś lepiej trafić. Zapraszamy do zakupów.

Suszone kurki

Kurki, które w atlasach występują pod nazwą pieprznik jadalny, są jednym z najbardziej pospolitych grzybów świata. Występują prawie na wszystkich kontynentach (oprócz Antarktydy) i również w Polsce stanowią spory odsetek leśnych grzybów. Grzybnia pieprznika jadalnego występuje w lasach iglastych oraz liściastych, na piaszczystych glebach o kwaśnym pH, a często spotkać je można na stanowiskach w pobliżu świerków i mchu. Ze względu na podobne cechy wyglądu kurki bywają mylone z niejadalną lisówką pomarańczową, jednak dla doświadczonego grzybiarza rozróżnienie tych grzybów nie stanowi wyzwania.

Suszone kurki: sklep z grzybami z polskich lasów

Pieprznik jadalny ma wyjątkowo charakterystyczny smak, niepodobny do pozostałych gatunków. Owocnik ma wyraźny, przyjemny zapach, lekko pikantny smak, a dodatkową zaletę stanowi chrupkość i twardość kapelusza. Istnieje mnóstwo sposobów na przyrządzenie lub przetworzenie kurek, w tym suszenie, marynowanie czy mrożenie (w tym przypadku warto przed włożeniem do zamrażalnika obgotować grzyby, aby zapobiec powstaniu gorzkiego smaku). Suszone kurki są stosunkowo rzadko spotykanym produktem, a nasz sklep internetowy to jedno z niewielu miejsc, w których znajdziesz ten przysmak. Zapraszamy!

Suszone kurki: cena, która Cię zachwyci!

Grzyby w polskiej kuchni obecne są od wielu wieków i stanowią istotny element mnóstwa tradycyjnych potraw. Jedyna ich wada polega na tym, że sezon na zbieranie owocników trwa zaledwie 2-3 miesiące. Pieprznik jadalny w lasach rośnie mniej-więcej od czerwca do października, jednak im późniejsza jesień, tym trudniej je znaleźć. Każdy grzybiarz ma swoje sprawdzone miejsca, które odwiedza każdego roku w poszukiwaniu kurek oraz innych grzybów. Nie masz czasu na wielogodzinne grzybobranie? A może właśnie wyczerpałeś swoje tegoroczne zapasy? Zapraszamy do skorzystania z oferty naszego sklepu internetowego, w którym zamówisz suszone kurki w atrakcyjnej cenie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl