Kapelusze  Jest 1 produkt.

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
  • 49,88 zł

    Wysuszone średniej wielkości, najładniejsze kapelusze podgrzybków. Trzon obcięty przy samym kapeluszu. Grzyby suszone autorską technologią, bardzo ładne. Aromat bardzo intensywny i przyjemny. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/108. Data przydatności do spożycia 12.2022. Opakowanie 30x30cm.

    49,88 zł
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji

Kapelusze suszonych grzybów

Suszone kapelusze grzybów są produktem najbardziej ekskluzywnym, poszukiwanym i cenionym w kuchni polskiej. Można z nich przyrządzić właściwie każdą potrawę grzybową, ale najbardziej pożądane są w daniach, które grzyby eksponują jak na przykład sosy, zupy, pieczenie, bigosy, zalewy, kapelusze panierowane. W naszym sklepie sprzedajemy suszone kapelusze borowików, podgrzybków i maślaków:

Suszone kapelusze borowików

  1. Suszone borowiki –  klasy kapeluszy prawdziwków zależą od wieku owocnika i barwy spodu kapelusza, trzony obcinane są przy samym kapeluszu.

  • Borowik szlachetny kapelusze kl. Ekstra – suszone są wyłącznie najmłodsze kapelusze borowików o białym spodzie,

  • borowik szlachetny kapelusze kl. I – suszone są kapelusze młodych owocników, których spody mają barwę od szaro-białej poprzez seledynową do jasnożółtej,

  • borowik szlachetny kapelusze kl. II – suszone są kapelusze dojrzałych owocników o kolorze spodu kapelusza od barwy żółtej poprzez zieloną do ciemno zielonej.

  1. Kapelusze suszonych podgrzybków

  • Podgrzybek brunatny kapelusze Kl. I – suszone są jedynie najładniejsze, rozwinięte kapelusze średniej wielkości, trzony obcinane są przy samym kapeluszu.

  1. Kapelusze suszonych maślaków

  • Maślak Zwyczajny Kapelusze Kl. I – suszone są rozwinięte, młode kapelusze od około 5 do 10 cm,

  • Maślak Pstry Kapelusze Kl. I – suszone są rozwinięte, młode kapelusze od około 5 do 10 cm,

  • Maślak Sitarz Kapelusze Kl. I – suszone są rozwinięte, młode kapelusze od około 3 do 8 cm.