
Producent
Grzyby suszone w postaci krajanek są najbardziej rozpowszechnione w kuchni polskiej, znajdują zastosowanie w większości potraw grzybowych. Krajanki są tańsze od kapeluszy ale w smaku i aromacie im nie ustępują, dlatego także ze względów ekonomicznych znajdują zastosowanie w farszach do pierogów, uszek czy pasztetów.
Krajanki mają jeszcze jedną ważna zaletę, w kuchni można z nich przyrządzać mieszanki - często o wiele lepiej pachnie i smakuje potrawa z trzech, czterech czy pięciu różnych gatunków grzybów suszonych.
W naszym sklepie sprzedajemy krajanki z borowików, podgrzybków, koźlarzy i maślaków:
-
Suszone borowiki krojone – sprzedawane są w dwóch klasach i dwóch postaciach:
-
Borowik Szlachetny Krajanka Kl. I – krojone kapelusze i trzony w stosunku wagowym 1/1, krajanka wykonywana jest z owocników klasy I i II, plastry grzybów duże, krojone ręcznie.
-
Borowik Szlachetny Krajanka Kl. II - krojone kapelusze i trzony w stosunku wagowym 1/1, krajanka wykonywana jest z owocników klasy II, płatki grzybów różnej wielkości.
-
Borowik Szlachetny Krajanka z samych kapeluszy – krajanka składa się z krojonych kapeluszy kl. I i II o grubości ok 1 cm.
-
Borowik Szlachetny Krajanka z samych trzonów – krajanka składa się z krojonych trzonów o grubości ok 0,5 cm.
-
Suszone podgrzybki krojone – sprzedawane są w dwóch klasach:
-
Podgrzybek Brunatny Krajanka Kl. I – ręcznie, grubo krojone najładniejsze owocniki.
-
Podgrzybek Brunatny Krajanka Kl. II – kapelusze kroimy razem z trzonami, krajanka wykonana ręcznie lub maszynowo, różnej wielkości.
-
Suszone koźlarze krojone – sprzedawane są grzyby klasy I:
-
Koźlarz Czerwony Krajanka Kl. I – ręcznie krojone małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze trzony,
-
Koźlarz Babka Krajanka Kl. I – ręcznie krojone małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze trzony.
-
Suszone maślaki krojone – sprzedajemy trzy gatunki maślaków:
-
Maślak Zwyczajny Krajanka Kl. I – krojone całe owocniki.
-
Maślak Pstry Krajanka Kl. I – krojone całe owocniki.
-
Maślak Sitarz Krajanka Kl. I – krojone całe owocniki.