Wysuszone średniej wielkości i większe, krojone ręcznie, najładniejsze owocniki podgrzybków. Plastry grube, ładnie wysuszone. Aromat bardzo przyjemny i intensywny. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/107. Data przydatności do spożycia 12.2022. Opakowanie 50x50cm.
Wysuszone średniej wielkości i większe, krojone ręcznie, najładniejsze owocniki podgrzybków. Plastry grube, ładnie wysuszone. Aromat bardzo przyjemny i intensywny. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/107. Data przydatności do spożycia 12.2022. Opakowanie 40x40cm.
Wysuszone średniej wielkości i większe, krojone ręcznie, najładniejsze owocniki podgrzybków. Plastry grube, ładnie wysuszone. Aromat bardzo przyjemny i intensywny. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/107. Data przydatności do spożycia 12.2022. Opakowanie 30x35
Wysuszone, pokrojone ręcznie małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze i trzony. Krajanka gruba i bardzo ładna o charakterystycznej biało-szarej barwie. Aromat intensywny, przyjemny, specyficzny dla gatunku. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/106. Data przydatności do spożycia 12.2021. Opakowanie 40x50cm.
Wysuszone, pokrojone ręcznie małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze i trzony. Krajanka gruba i bardzo ładna o charakterystycznej biało-szarej barwie. Aromat intensywny, przyjemny, specyficzny dla gatunku. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/106. Data przydatności do spożycia 12.2021. Opakowanie 35x40cm.
Wysuszone, pokrojone ręcznie małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze i trzony. Krajanka gruba i bardzo ładna o charakterystycznej biało-szarej barwie. Aromat intensywny, przyjemny, specyficzny dla gatunku. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/106. Data przydatności do spożycia 12.2021. Opakowanie 30x30cm.
Produkt dla GASTRONOMII. Pokrojone całe owocniki podgrzybków łącznie z trzonami, krajanka drobniejsza niż ta klasy I. Zapach przyjemny, specyficzny dla gatunku. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/109. Data przydatności do spożycia 12.2022. Opakowanie 40x50.
Produkt dla GASTRONOMII. Pokrojone całe owocniki podgrzybków łącznie z trzonami, krajanka drobniejsza niż ta klasy I. Zapach przyjemny, specyficzny dla gatunku. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/109. Data przydatności do spożycia 12.2022. Opakowanie 35x40.
Produkt dla GASTRONOMII. Wysuszone, pokrojone owocniki Koźlarza Babki, łącznie kapelusze i trzony. Krajanka o charakterystycznej biało-szarej barwie. Aromat przyjemny, specyficzny dla gatunku. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/105. Data przydatności do spożycia 12.2021. Opakowanie 40x50cm.
Produkt dla GASTRONOMII. Wysuszone, pokrojone owocniki Koźlarza Babki, łącznie kapelusze i trzony. Krajanka o charakterystycznej biało-szarej barwie. Aromat przyjemny, specyficzny dla gatunku. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/105. Data przydatności do spożycia 12.2021. Opakowanie 35x40cm.
Koźlarze krojone, konfekcjonowane w workach z etykietą, gramatura 20g. Wysuszone, pokrojone ręcznie małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze i trzony. Krajanka gruba i bardzo ładna o charakterystycznej biało-szarej barwie. Aromat intensywny, przyjemny, specyficzny dla gatunku. Rok zbioru 2019. Atest nr 2019/163. Data przydatności do spożycia 12.2021....
Koźlarze krojone, konfekcjonowane w workach z etykietą, gramatura 40g. Wysuszone, pokrojone ręcznie małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze i trzony. Krajanka gruba i bardzo ładna o charakterystycznej biało-szarej barwie. Aromat intensywny, przyjemny, specyficzny dla gatunku. Rok zbioru 2019. Atest nr 2019/163. Data przydatności do spożycia 12.2021....
Podgrzybki krojone, konfekcjonowane w workach z etykietą, gramatura 20g. Wysuszone średniej wielkości i większe, krojone ręcznie, owocniki podgrzybków. Plastry grube, ładnie wysuszone. Aromat bardzo przyjemny i intensywny. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/149. Data przydatności do spożycia 12.2022. Wymiary woreczków 16x16cm.
Podgrzybki krojone, konfekcjonowane w workach z etykietą, gramatura 40g. Wysuszone średniej wielkości i większe, krojone ręcznie, owocniki podgrzybków. Plastry grube, ładnie wysuszone. Aromat bardzo przyjemny i intensywny. Rok zbioru 2020. Atest nr 2020/149, data przydatności do spożycia 12.2022. Wymiary woreczków 16x21cm.
Grzyby suszone w postaci krajanek są najbardziej rozpowszechnione w kuchni polskiej, znajdują zastosowanie w większości potraw grzybowych. Krajanki są tańsze od kapeluszy ale w smaku i aromacie im nie ustępują, dlatego także ze względów ekonomicznych znajdują zastosowanie w farszach do pierogów, uszek czy pasztetów.
Krajanki mają jeszcze jedną ważna zaletę, w kuchni można z nich przyrządzać mieszanki - często o wiele lepiej pachnie i smakuje potrawa z trzech, czterech czy pięciu różnych gatunków grzybów suszonych.
W naszym sklepie sprzedajemy krajanki z borowików, podgrzybków, koźlarzy i maślaków:
Suszone borowiki krojone – sprzedawane są w dwóch klasach i dwóch postaciach:
Borowik Szlachetny Krajanka Kl. I – krojone kapelusze i trzony w stosunku wagowym 1/1, krajanka wykonywana jest z owocników klasy I i II, plastry grzybów duże, krojone ręcznie.
Borowik Szlachetny Krajanka Kl. II - krojone kapelusze i trzony w stosunku wagowym 1/1, krajanka wykonywana jest z owocników klasy II, płatki grzybów różnej wielkości.
Borowik Szlachetny Krajanka z samych kapeluszy – krajanka składa się z krojonych kapeluszy kl. I i II o grubości ok 1 cm.
Borowik Szlachetny Krajanka z samych trzonów – krajanka składa się z krojonych trzonów o grubości ok 0,5 cm.
Suszone podgrzybki krojone – sprzedawane są w dwóch klasach:
Podgrzybek Brunatny Krajanka Kl. I – ręcznie, grubo krojone najładniejsze owocniki.
Podgrzybek Brunatny Krajanka Kl. II – kapelusze kroimy razem z trzonami, krajanka wykonana ręcznie lub maszynowo, różnej wielkości.
Suszone koźlarze krojone – sprzedawane są grzyby klasy I:
Koźlarz Czerwony Krajanka Kl. I – ręcznie krojone małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze trzony,
Koźlarz Babka Krajanka Kl. I – ręcznie krojone małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze trzony.
Suszone maślaki krojone – sprzedajemy trzy gatunki maślaków:
Maślak Zwyczajny Krajanka Kl. I – krojone całe owocniki.
Maślak Pstry Krajanka Kl. I – krojone całe owocniki.
Maślak Sitarz Krajanka Kl. I – krojone całe owocniki.