do kasy suma: 0,00 zł
Opcje przeglądania
Producent
Cena

Krajanki

Grzyby suszone w postaci krajanek są najbardziej rozpowszechnione w kuchni polskiej, znajdują zastosowanie w większości potraw grzybowych. Krajanki są tańsze od kapeluszy ale w smaku i aromacie im nie ustępują, dlatego także ze względów ekonomicznych znajdują zastosowanie w farszach do pierogów, uszek czy pasztetów.

Krajanki mają jeszcze jedną ważna zaletę, w kuchni można z nich przyrządzać mieszanki - często o wiele lepiej pachnie i smakuje potrawa z trzech, czterech czy pięciu różnych gatunków grzybów suszonych.

W naszym sklepie sprzedajemy krajanki z borowików, podgrzybków, koźlarzy i maślaków:

  1. Suszone borowiki krojone – sprzedawane są w dwóch klasach i dwóch postaciach:
    • Borowik Szlachetny Krajanka Kl. I – krojone kapelusze i trzony w stosunku wagowym 1/1, krajanka wykonywana jest z owocników klasy I i II, plastry grzybów duże, krojone ręcznie.
    • Borowik Szlachetny Krajanka Kl. II - krojone kapelusze i trzony w stosunku wagowym 1/1, krajanka wykonywana jest z owocników klasy II, płatki grzybów różnej wielkości.
    • Borowik Szlachetny Krajanka z samych kapeluszy – krajanka składa się z krojonych kapeluszy kl. I i II o grubości ok 1 cm.
    • Borowik Szlachetny Krajanka z samych trzonów – krajanka składa się z krojonych trzonów o grubości ok 0,5 cm.
  2. Suszone podgrzybki krojone – sprzedawane są w dwóch klasach:
    • Podgrzybek Brunatny Krajanka Kl. I – ręcznie, grubo krojone najładniejsze owocniki.
    • Podgrzybek Brunatny Krajanka Kl. II – kapelusze kroimy razem z trzonami, krajanka wykonana ręcznie lub maszynowo, różnej wielkości.
  3. Suszone koźlarze krojone – sprzedawane są grzyby klasy I:
    • Koźlarz Czerwony Krajanka Kl. I – ręcznie krojone małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze trzony,
    • Koźlarz Babka Krajanka Kl. I – ręcznie krojone małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze trzony.
  4. Suszone maślaki krojone – sprzedajemy trzy gatunki maślaków:
    • Maślak Zwyczajny Krajanka Kl. I – krojone całe owocniki.
    • Maślak Pstry Krajanka Kl. I – krojone całe owocniki.
    • Maślak Sitarz Krajanka Kl. I – krojone całe owocniki.

Mielone grzyby suszone oraz krajanki

Suszone grzyby dostępne w naszej ofercie pochodzą z polskich lasów, dzięki czemu możesz mieć pewność, że kupujesz rodzimy produkt o znakomitych walorach smakowych i wartościach odżywczych. Proponujemy Ci grzyby suszone w opakowaniach o różnej wielkości. Małe opakowanie grzybów suszonych będzie idealne, jeśli okazjonalnie przyrządzasz potrawy z ich dodatkiem. Natomiast duże opakowanie, np. 500 lub 1000 g to rozwiązanie dla prawdziwych koneserów dań kuchni staropolskiej, w której to właśnie grzyby suszone zajmują honorowe miejsce. To również doskonała propozycja dla profesjonalistów — produkty z naszej oferty wzbogacają smak potraw w restauracjach w całym kraju, a nasi Klienci, świadomi wysokiej jakości suszonych grzybów w naszym sklepie, regularnie odwiedzają nas, by uzupełnić zapasy.

Dlaczego warto mieć w kuchni mielone grzyby suszone?

Mielone grzyby suszone to dodatek, który może uratować albo kompletnie odmienić niejedną potrawę — stanowi tajny składnik, dzięki któremu z pozoru proste dania nabierają szlachetności. Choćby dlatego warto mieć w zapasie opakowanie tego specjału. Jakie są zalety mielonych grzybów suszonych? Przede wszystkim ich dostępność — dzięki temu produktowi możesz cieszyć się smakiem ulubionych dań z naturalnym, grzybowym aromatem przez cały rok. Co ważne, suszone grzyby mają niezwykle intensywny smak, dzięki czemu wystarczy naprawdę odrobina proszku, by zaakcentować ich obecność w potrawie. Z tego powodu nawet małe opakowanie może być wystarczające, by uświetnić kilka różnych dań. U nas znajdziesz najpopularniejsze gatunki suszonych grzybów, jak podgrzybek lub koźlarz czerwony. Wypróbuj obydwa gatunki i stwórz z nich wyjątkową mieszankę, która będzie stanowić Twój kulinarny sekret!

Opakowania suszonych grzybów dostępne są w gramaturze: 20, 40, 250, 500, a także 1000 g. Użyj produktów z naszej oferty do dań, które uwielbiają Twoi bliscy — przekonaj się, jak wspaniale grzyby komponują się z dziczyzną, wieprzowiną oraz wieloma innymi produktami. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami!

Krajanka czy grzyby mielone - co wybrać?

Pierogi wigilijne, uszka do barszczu, bigos, zupa grzybowa, sos do klusek, kapusta z grzybami - kuchnia polska pełna jest przepisów zawierających ten składnik pochodzący z rodzimych lasów. Jeśli przepadasz za smakiem poszczególnych gatunków, ale już wyczerpałeś ubiegłoroczne zapasy albo nie masz możliwości udania się na grzybobranie w nadchodzącym sezonie, skorzystaj z naszej oferty. Co jednak wybrać: suszone grzyby mielone czy może tradycyjną krajankę? Duże kawałki grzybów w potrawie to prawdziwa gratka dla ich miłośników, natomiast w postaci proszku rewelacyjnie sprawdzają się do doprawiania dań. Sprawdź, jakie gatunki zamówisz w naszym sklepie online i wzbogać swoją kuchnię tradycyjnym dodatkiem!

Zapas grzybów bez wielogodzinnej wędrówki i trudnej identyfikacji

Choć aktywność związana z grzybobraniem ma w Polsce rzesze miłośników, doskonale rozumiemy, że nie każdy lubi długimi godzinami wędrować po lesie - niekiedy zupełnie bezowocnie. Rozumiemy też, jak problematyczna może okazać się identyfikacja gatunków, bo wiele grzybów niejadalnych lub nawet trujących do złudzenia przypomina kurki, podgrzybki czy borowiki. W trosce o bezpieczeństwo oraz doskonały smak przygotowywanych potraw warto skorzystać z oferty specjalistów od grzybów. Wszystkie produkty dostępne w naszym sklepie internetowym przed ususzeniem zostały poddane dokładnej identyfikacji, dzięki czemu nie ma mowy o pomyłce, a Ty możesz spokojnie raczyć się ulubionymi smakami. Najczęściej mało doświadczeni grzybiarze zbierają np. goryczaki żółciowe, myląc je z borowikami albo lisówkę pomarańczową, która może przypominać pieprznika jadalnego zwanego kurką. Zamów grzyby mielone lub w postaci krajanki w naszym sklepie, by nie obawiać się jakiejkolwiek wpadki. Zapraszamy!

Suszone grzyby mielone i krajanka

Grzyby to przysmak wielu Polaków. Najczęściej dodaje się je do zup, sosów, farszów, bigosu, a także wielu innych tradycyjnych potraw. Nie każdy jednak może sobie pozwolić na długie wędrówki po lesie, dlatego wychodząc na przeciw potrzebom naszych Klientów, oferujemy grzyby suszone, które mają takie same wartości odżywcze, jak te świeże. W naszym sklepie znajdziesz mnóstwo odmian w formie krajanki, ale nie tylko. Maślaki, podgrzybki, borowiki, koźlarze — to najpopularniejsze rodzaje grzybów uwielbianych przez entuzjastów polskiej kuchni. Opakowania po 20, 40, 250, 500 oraz 1000 g starannie posortowanych i przygotowanych na krajankę grzybów świetnie sprawdzą się do wielu dań.

Mielone grzyby suszone — postaw na bogactwo aromatów

Suszone grzyby mielone mogą być wykorzystywane na kilka sposobów. Stanowią świetną przyprawę do zup czy sosów, nadając im wyrazisty aromat. Można je dodawać praktycznie do każdego dania. Oferujemy grzyby mielone i krajankę, w zależności więc od Twoich indywidualnych upodobań możesz wybrać taki wariant, jaki będzie Ci najbardziej odpowiadał. W naszym asortymencie uwzględniliśmy najpopularniejsze odmiany grzybów, które zostały dokładnie oczyszczone, pokrojone, wysuszone oraz podzielone na opakowania. Sprawdź, jakie odmiany grzybów suszonych znajdziesz w naszej ofercie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl