Producent
Cena
-
od
do
Suszone maślaki
Słysząc o maślaku, większość z nas kojarzy go z najbardziej znanym i popularnym maślakiem zwyczajnym, którego wierzchnią skórkę kapelusza można obrać. Jest to bardzo smaczny i ceniony w kuchni polskiej gatunek maślaka. Bardzo znany i popularny jest też maślak pstry (potocznie nazywany miodówką, siniakiem, żółciakiem lub bagniakiem). Maślak pstry jest charakterystycznym, twardym i świetnie nadającym się do suszenia gatunkiem maślaka. Znajduje zastosowanie w większości potraw grzybowych.
Gatunki dostępnych suszonych maślaków
Najmniej znanym, ale coraz częściej docenianym jest maślak sitarz. Młode kapelusze tego maślaka po wysuszeniu mają piękny złoty kolor i świetnie nadają się do większości potraw grzybowych. Suszone maślaki są od dawna cenionym dodatkiem w kuchni polskiej. Nadają się na farsze do pierogów, do kapusty, bigosu, sosów, zup czy pieczeni. Świetnie sprawdzą się wymieszanie z podgrzybkiem borowikiem i koźlarzem, nadając potrawom niepowtarzalny smak oraz aromat.
Sklep z suszonymi maślakami
W naszym sklepie dostępne są suszone maślaki w postaci krajanek i kapeluszy.
-
Suszone maślaki krajanka:
-
Maślak Zwyczajny Krajanka Kl. I – krojone całe owocniki,
-
Maślak Pstry Krajanka Kl. I,
-
Maślak Sitarz Krajanka Kl. I.
-
Suszone maślaki kapelusze:
-
Maślak Zwyczajny Kapelusze Kl. I – suszone są rozwinięte, młode kapelusze od około 5 do 10 cm,
-
Maślak Pstry Kapelusze Kl. I – suszone są rozwinięte, młode kapelusze od około 5 do 10 cm,
-
Maślak Sitarz Kapelusze Kl. I – suszone są rozwinięte, młode kapelusze od około 3 do 8 cm.