Maślaki  Nie ma żadnych produktów

Suszone maślaki

Słysząc o maślaku, większość z nas kojarzy go z najbardziej znanym i popularnym maślakiem zwyczajnym, którego wierzchnią skórkę kapelusza można obrać. Jest to bardzo smaczny i ceniony w kuchni polskiej gatunek maślaka. Bardzo znany i popularny jest też maślak pstry (potocznie nazywany miodówką, siniakiem, żółciakiem lub bagniakiem). Maślak pstry jest charakterystycznym, twardym i świetnie nadającym się do suszenia gatunkiem maślaka. Znajduje zastosowanie w większości potraw grzybowych.

Gatunki dostępnych suszonych maślaków

Najmniej znanym, ale coraz częściej docenianym jest maślak sitarz. Młode kapelusze tego maślaka po wysuszeniu mają piękny złoty kolor i świetnie nadają się do większości potraw grzybowych. Suszone maślaki są od dawna cenionym dodatkiem w kuchni polskiej. Nadają się na farsze do pierogów, do kapusty, bigosu, sosów, zup czy pieczeni. Świetnie sprawdzą się wymieszanie z podgrzybkiem borowikiem i koźlarzem, nadając potrawom niepowtarzalny smak oraz aromat.

Sklep z suszonymi maślakami

W naszym sklepie dostępne są suszone maślaki w postaci krajanek i kapeluszy.

  1. Suszone maślaki krajanka:

  • Maślak Zwyczajny Krajanka Kl. I – krojone całe owocniki,

  • Maślak Pstry Krajanka Kl. I,

  • Maślak Sitarz Krajanka Kl. I.

  1. Suszone maślaki kapelusze:

  • Maślak Zwyczajny Kapelusze Kl. I – suszone są rozwinięte, młode kapelusze od około 5 do 10 cm,

  • Maślak Pstry Kapelusze Kl. I – suszone są rozwinięte, młode kapelusze od około 5 do 10 cm,

  • Maślak Sitarz Kapelusze Kl. I – suszone są rozwinięte, młode kapelusze od około 3 do 8 cm.