Wysuszone średniej wielkości, najładniejsze kapelusze Maślaka Zwyczajnego. Trzony obcięte przy samym kapeluszu. Grzyby bardzo ładne zachowały naturalny kolor i charakterystyczny aromat. Atest nr 2020/190. Rok zbioru 2020. Data przydatności do spożycia 12.2022. Opakowanie 50x40cm.
Wysuszone średniej wielkości, najładniejsze kapelusze Maślaka Zwyczajnego. Trzony obcięte przy samym kapeluszu. Grzyby bardzo ładne zachowały naturalny kolor i charakterystyczny aromat. Atest nr 2020/190. Rok zbioru 2020. Data przydatności do spożycia 12.2022. Opakowanie 40x35cm.
Wysuszone średniej wielkości, najładniejsze kapelusze Maślaka Zwyczajnego. Trzony obcięte przy samym kapeluszu. Grzyby bardzo ładne zachowały naturalny kolor i charakterystyczny aromat. Atest nr 2020/190. Rok zbioru 2020. Data przydatności do spożycia 12.2022. Opakowanie 30x30cm.
Słysząc o maślaku, większość z nas kojarzy go z najbardziej znanym i popularnym maślakiem zwyczajnym, którego wierzchnią skórkę kapelusza można obrać. Jest to bardzo smaczny i ceniony w kuchni polskiej gatunek maślaka. Bardzo znany i popularny jest też maślak pstry (potocznie nazywany miodówką, siniakiem, żółciakiem lub bagniakiem). Maślak pstry jest charakterystycznym, twardym i świetnie nadającym się do suszenia gatunkiem maślaka. Znajduje zastosowanie w większości potraw grzybowych.
Najmniej znanym, ale coraz częściej docenianym jest maślak sitarz. Młode kapelusze tego maślaka po wysuszeniu mają piękny złoty kolor i świetnie nadają się do większości potraw grzybowych. Suszone maślaki są od dawna cenionym dodatkiem w kuchni polskiej. Nadają się na farsze do pierogów, do kapusty, bigosu, sosów, zup czy pieczeni. Świetnie sprawdzą się wymieszanie z podgrzybkiem borowikiem i koźlarzem, nadając potrawom niepowtarzalny smak oraz aromat.
W naszym sklepie dostępne są suszone maślaki w postaci krajanek i kapeluszy.
Suszone maślaki krajanka:
Maślak Zwyczajny Krajanka Kl. I – krojone całe owocniki,
Maślak Pstry Krajanka Kl. I,
Maślak Sitarz Krajanka Kl. I.
Suszone maślaki kapelusze:
Maślak Zwyczajny Kapelusze Kl. I – suszone są rozwinięte, młode kapelusze od około 5 do 10 cm,
Maślak Pstry Kapelusze Kl. I – suszone są rozwinięte, młode kapelusze od około 5 do 10 cm,
Maślak Sitarz Kapelusze Kl. I – suszone są rozwinięte, młode kapelusze od około 3 do 8 cm.