Producent
Cena
-
od
do
Suszone koźlarze
Koźlarz – grzyb znany z pewnością każdemu grzybiarzowi – pochodzi z rodziny borowikowatych. Istnieje kilka rodzajów koźlarzy, które możemy poznać po kolorze ich kapeluszy. Wśród nich znajdują się: koźlarz czerwony, koźlarz pomarańczowy oraz koźlarz babka. Grzyby te – zwane również kozakami – zyskały w ostatnich latach dużą popularność wśród miłośników grzybobrania. Również suszone koźlarze gromadzą coraz większą rzeszę fanów poprzez delikatny smak oraz przyjemny zapach.
Suszone kozaki w sklepie grzybysuszone.pl
Wśród koźlarzy wyróżnia się przede wszystkim koźlarz czerwony, którego cechą charakterystyczną po wysuszeniu jest szaro-biała barwa, a także intensywny, przyjemny i charakterystyczny zapach. Z kolei po namoczeniu suszony koźlarz czerwony ciemnieje, dzięki czemu staje się dobrze widoczny w farszach do pierogów czy w kapuście. Znakomicie sprawdzi się w takich potrawach jak bigos, zupy, sosy czy pieczenie i inne dania mięsne, a także jako dodatek do kasz. Suszone kozaki mogą być mieszane z innymi grzybami – zwłaszcza z delikatnym i mało widocznym w kapuście czy farszu borowikiem.
Suszone koźlarze – dlaczego warto je jeść?
Często słyszymy, że grzyby to sama woda bez wartości odżywczych – nic z tych rzeczy! Wprawdzie większość ich składu, bo w przypadku koźlarzy aż 70%, to woda. Jednak na tym nie koniec – w koźlarzach znajdziemy witaminę B3 oraz B2, a także sporą porcję białka. Dlatego nie wykluczajmy grzybów ze swojego jadłospisu, sięgajmy także po suszone koźlarze, w których kryje się nie tylko smak i niepowtarzalny aromat, ale także wartości odżywcze.
Suszone kozaki w przystępnych cenach
W naszym sklepie przygotowaliśmy suszone koźlarze w atrakcyjnych cenach. Ofertę tych grzybów stworzyliśmy zarówno dla Klientów indywidualnych, jak i dla firm z branży HoReCa. Proponujemy dwa rodzaje suszonych kozaków – czerwone oraz babka, oba w klasie I. Koźlarze suszymy w postaci krajanek:
-
koźlarz czerwony krajanka kl. I – ręcznie krojone małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze oraz trzony,
-
koźlarz babka krajanka kl. I – ręcznie krojone małe i średnie owocniki, łącznie kapelusze oraz trzony.